søndag 28. februar 2010

Planterom

Nå har jeg endelig fått frøene fra M & T, så nå er det såing det går i her. Har sådd ca 40 typer nå med sommerplanter og stauder (kommer med planteliste senere). har også fått montert opp et plantelys i kjelleren. det er ei lampe fra Grønt fokus med 2 sparepærer på 200W hver. den skal dekke et område på 2X2 meter. Som bord nå har jeg satt en gammel vaskemaskin med en forskalingslem over, men jeg skal lage mege et ordentlig bord på 4 kvm om ikke lenge. Jeg håper kjelleren kan bli grei som planterom. det er en grovkjeller, med steinvegger. her er bare 175 under taket og jeg er 176, men regner med at jeg står mye bøyd over bordet, så det går nok bra. Her holder en jevn temperatur på 10-14 grader hele året, så jeg tror det skal være en bra plass å drive plantene en stund. Eventuelt kan det bli en fin plass der en kan holde plantene litt tilbake når det blir for varmt i drivhuset. som sagt har jeg sådd ca 40 typer nå og jeg venter enda på frøene fra Zimtrade. I fjor fikk jeg frem 761 sommerblomster i drivhuset før tomat- og agurkplantene overtok all plass. I år blir det mer.......... Nå står brettene i vinduskarmer og på spisebordet i stua. Mye har spirt allerede. håper de spirer før min 10 mnd gamle datter finner ut hvordan en klatrer. Etter de har spirt er det rett ned i kjelleren.

fredag 26. februar 2010

har begynt å så

Jeg har enda ikke fått frøene fra verken Zimtrade eller Thompson & Morgan, men nå begynner jeg å så likevel. Jeg plukket en del frø fra hagen i fjor med sommerblomster og tomater. Jeg vet det er litt tidlig, men ,men... I fjor sådde jeg alt 1 mars og det gikk bra. Får bare sørge for å ha det kaldt nok i drivhuset. Jeg får meg et nytt plantelys også i dag, fra Grønt fokus. Nå skal jeg lage meg et planterom i kjelleren.

Disse frøene har jeg sådd: Lill/gul verbena busk fra Kroatia, høstgul verbena busk fra kroatia, cosmos, små tagetes, braveheart, blåkorg, små nellik, nellik(chabaud giant mix), vanlige tagetes, rosa petunia, lys blå petunia, hvit petunia, cherrytomater, store gule tomater, ilditomater og søt paprika. Jeg kan ikke de fancy latinske navnene, men jeg tror det går bra likevel

Vanligvis pleier jeg ikke å ta frø fra petuniaene, for jeg pleier å kjøpe F1 hybrider, men vi får se hvordan dette går. hadde tenkt å ha litt mindre petunia i år og heller litt mer geranium.
Nå står brettene i viduskarmene og venter på spiring. Når de har spirt skal jeg sette dem ned i kjelleren under plantelyset.



mandag 22. februar 2010

Hvor blir det av frøene???

Nå begyner jeg å  bli temmelig lei av å vente. ser på andre sine blogger at de sår og prikler og er nesten snart klare til å plante ut....hehe. Jeg kan nesten ikke vente med å få mine. Men, men...jeg har ikke bestilt så mange stauder, og de frøene jeg har bestilt vet jeg at godt ikke trenger å sås før mars.... imens gjør jeg forberedelser i drivhuset og brøyter snø med ATV'en.

Snart har jeg bursdag og jeg har ønsket meg nye plantelys. har veldig lyst til å lage et planterom i kjelleren. Drømmen er å kunne ha noe planter hele året, gjerne også inneplanter.

Imens jeg venter på frøene får jeg bare lese på andres fine blogger, planlegge og se på bilder fra i fjor.

Gleder meg til det begynner å bli liv i drivhuset igjen...

lørdag 13. februar 2010

De første frøene er i jorda

De første frøene er i jorda. I fjor prøvde jeg meg første gang på chiliplanter i drivhuset. Vet ikke helt om det var en suksess, for de ble ikke helt sterke nok. De sies at jo varmere chiliplantene vokser jos sterkere blir de, og her i nordiske land er det ikke så varmt, selv ikke i drivhus på høsten. Jeg plantet dem nok litt sent i fjor for de ble ikke modne før i oktober i fjor, men til gjengjeld fikk jeg ganske mange. Jeg klarer ikke å spise så mye chili, men jeg har en "stemor" fra Thailand som er veldig glad i dem. Hun fikk for ikke så lenge siden besøk av sin søster, som hadde med seg frø fra Thailand til meg. Det blir spennende å se hvordan de blir. Håper jeg kan klare å få dem modne på sommeren og ikke sent på høsten i år.

Selvvanningspotte

For 2 år siden hadde jeg store problemer i drivhuset med å vanne tomat- og agurkplantene nok. Da hadde jeg plantene i 10 liters sorte bøtter. etter hvert som de ble størrre og større trengte de mer og mer vann og jeg måtte vanne dem 3 og 4 ganger til dagen. det ble etterhvert litt mye kav, spesielt når en har full jobb og småbarn som også krever litt oppmerksomhet. Så i fjor lagde jeg mine egne selvvanningspotter. Jeg fikk tak i 10 stk 50 liters kalkdunker fra Alcoa. Jeg kjøpte noen vannfaste forskalinglemmer som jeg sagde runde med et hull i midten med plass til et 4 tommes rør i midten. plata skal være så stor at en får plass til ca 25 liter med vann i bunnen av dunken. Røret laget jeg mange små hull i så vannet skal trenge inn i det. Forskalingsplata fungerer som en skille i dunken mellom vannet og molda. Det skal vann i bunnen og mold på toppen. Det tykke røret i midten fungerer som veke. det fylles med mold og vannet trenger inn gjennom hullene i røret. molda som er i røret vil altid være fuktig så lenge det er vann i bunnen av dunken og røttene fra plantene søker seg ned i røret for å ta opp vann til planten. Jeg lagde også et lite hull i plata i kanten med plass til et tynt rør for påfylling av vann. Her fylles vannet på til det er fullt i bunnen av dunken. med å gjøre dette så slipper en masse grønske på molda som en ofte får når en overvanner fra toppen av potta. Like under forskalingsplata i dunken lager man et lite hull i dunken slik overvannet renner ut og ikke vannet kommer over plata og gjør molda våt. Da vil vannet holde seg i bunnen og molda over vil være fuktig, men ikke våt og man unngår at røttene råtner. Disse selvvanningsdunkene prøvde jeg første gang i fjor med stor suksess. Plantene holdt seg friske og fine og jeg trengte bare å vanne en gang i uka med gjødselvann.

Klargjøring av drivhuset

Jeg leste en plass at februar er for hageelskere den verste og den beste måneden. Den er nok det for meg også. Begynnelsen av februar er det så mørkt og trist at en ikke gidder å gjøre noe som helst. Så begynner en såvidt å bla i frøkataloger, krysse det en har lyst på, regne ut hvor mange tusen en har lyst til å bestille for, for så å plukke ut det en har mest lyst på og trykke på "send bestilling". Med en gan en trykker på "send bestilling" kjenner en at kriblingen kommer tilbake. Nå har en ny hagesesong startet og en får lyst til å så og få det til å spire med en gang, selv om det enda er masse snø og gradestokken viser -7.
I dag hadde jeg første dag ute i hagen og i drivhuset i år. Jeg har ryddet vekk gamle tomatplanter fra i fjor og vasket potter og kar. Slangen var selvfølgelig frosset, så den må tines i badekaret, men jeg var lur nok å hadde lunket vann i slangen så ikke fingrene ble til istapper mens jeg vasket. Det er fryktelig mye arbeid å vaske alle potter og kar og jeg ble ikke ferdig, men jeg synes det er viktig å få gjort det så ikke det skal sitte igjen noe bakterier og sykdommer fra året før. Har ikke vasket drivhuset innvendig enda, men det skal også desinfiseres. Da vasker jeg med litt klor i vannet.

onsdag 10. februar 2010

-10 grader og frøbestilling






Endelig begynner våren. Det er tid for bestilling av frø og planlegging av hva som skal få plass i drivhuset til våren. har brukt noen dager på å kikke gjennom kataloger og nettbutikker, og har endelig klart å bestemme meg. valgte i år å handle mest fra Thompson&Morgan i England, men også litt fra Zimtrade. Det overasket meg at det var så mye billigere å handle fra England enn fra Norge, under halv pris på samme frøpakker. Og bestiller en under 25 pakker så slipper en også toll.